søndag 3. mars 2013

Silke langs Silkeveien

Usbekistan har produsert silke i flere tusen år. Denne uken var jeg på tur til Fergana Valley, en 4 timers kjøretur øst i landet, for å se nærmere på disse tradisjonene. Det var en veldig flott tur og heldig var jeg som hadde med meg Tove. Det gjorde turen ekstra vellykket.



Over 30,000 tonn silke produsert årlig i private hjem i Usbekistan og våren er hovedsesong for produksjonen. Klimaet er viktig. Det skal ikke være for varmt eller kaldt og helst ikke så fuktig.


Familiene som produserer silke bruker rundt 25 dager til å fore opp silkeormene med spesielle blader. Silkeormene danner til slutt kokongene hvor silketråden hentes fra. Ut av en kokong kan man få flere kilometer med tynn silketråd.


 Traaden farges og veves sammen til det tradisjonelle usbekike silkestoffet IKAT. Det som er veldig spesielt med IKAT er at de tynne silketrådene farges i det mønsteret stoffet skal ha FØR de veves! Det er en tidkrevende og unik prosess og det ferdige produktet er veldig ekslusivt.
Trådene må farges i mange omganger for å få på plass alt. For at fargen ikke skal smitte over, benyttes tape og traåd. 


Fargingen av silketrådene skjer i dette lokalet. 
Her er noen eksempler på det ferdige produktet.

Prosentandelen av silke avgjør prisen. Noen er stoffene er 100 prosent silke, mens andre er ned i 40 prosent silke. Da er resten bomull, som selvsagt også er lokalt produsert! 

Mye av Ikaten eksporteres til utlandet og brukes av kjente designere til klær, møbler og accessories. 
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.